«Θα πάρω κιλά τις γιορτές;»

Οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι η περίοδος των μεγάλων αντιφάσεων! Από τη μία θέλουμε να χαρούμε, να είμαστε υγιείς και λαμπεροί, και να φάμε και να πιούμε τα πάντα! Και από την άλλη, πολλοί έχουμε, υποσυνείδητα ή μη, το άγχος και την αγωνία του «θα πάρω κιλά τις γιορτές;»
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Πόσο πραγματικά τρώμε;
Η μέση πρόσληψη θερμίδων μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων εκτιμάται περίπου στις 6000kcal(!). Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις για έναν άντρα προσδιορίζονται, κατά μέσο όρο, στις 2500 kcal ενώ για μία γυναίκα στις 2000 kcal! Αν δε το φαγοπότι των Χριστουγέννων επαναληφθεί τουλάχιστον άλλες 2 φορές μέσα στην εορταστική περίοδο είναι σίγουρο πως οι πρώτες ημέρες του χρόνου θα μας βρουν με το λιγότερο 2 κιλά επιπλέον!...
Τι κάνουμε λοιπόν;
Φυσικά και δεν κλεινόμαστε σπίτι τρώγοντας μόνο φρούτα και σαλάτες! Υπάρχουν έξυπνες κινήσεις που μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας και την υγεία μας:
- Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τρώμε με σύνεση.
- Εντάσσουμε τις λιχουδιές όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην καθημερινή μας ρουτίνα, χωρίς υπερβολές φυσικά.
- Εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο τόσο για ξεκούραση όσο και για περπάτημα, βόλτες, χορό και διασκέδαση.
- Προσοχή στο αλκοόλ: εκτός από θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει hangover και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ειδικά αν οδηγούμε
Στο μαγείρεμα:
- Αφαιρούμε το δέρμα (πέτσα) της γαλοπούλας, της χήνας, του αρνιού ή του χοιρινού πριν φάμε το κρέας τους. Είναι το μέρος όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του λίπους!
- Κόβουμε τις πατάτες (και τα λαχανικά) σε μεγάλα κομμάτια αν πρόκειται να τις μαγειρέψετε σε ταψί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια απορροφούν λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Αντικαθιστούμε τις μισές από τις πατάτες του φαγητού με γλυκοπατάτες, για περισσότερη γεύση και θρέψη, αφού οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (μπορούμε, για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες, να μαγειρέψουμε τις πατάτες με τη φλούδα)
- Αν βράσουμε λαχανικά κρατάμε και χρησιμοποιούμε το νερό για να φτιάξουμε την όποια σάλτσα χρειαστούμε, καθώς αυτή θα περιέχει μερικές από τις βιταμίνες των λαχανικών!
- Σερβίρουμε σαλάτες/συνοδευτικά που περιέχουν ποικιλία λαχανικών, καθώς όλα παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Ας μην ξεχνάμε πως τα λαχανικά εκτός από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά δίνουν λίγες θερμίδες ενώ οι φυτικές ίνες που έχουν βοηθούν στον κορεσμό.
Στο τραπέζι:
- Είμαστε επιλεκτικοί και «ξοδεύουμε» τις θερμίδες με σύνεση στα τρόφιμα που αγαπάμε.
- Προσθέτουμε ικανοποιητική ποσότητα σαλάτας/λαχανικών στο πιάτο μας
- Περιμένουμε λίγο πριν αποφασίσουμε ότι θέλουμε και 2η μερίδα. Χρειάζονται λίγα λεπτά για να φτάσει το σήμα του στομάχου στον εγκέφαλό. Ας κάνουμε λίγη υπομονή λοιπόν για να σιγουρευτούμε ότι πραγματικά θέλουμε κι άλλο φαγητό …
- Σε καμία περίπτωση δε φεύγουμε από το σπίτι με… άδειο ρεζερβουάρ (και αυτοκινήτου αλλά και σώματος!). Ακολουθούμε κανονικά τα γεύματα της ημέρας και φροντίζουμε πριν από το πάρτι/γεύμα να έχουμε φάει κάτι ελαφρύ. (το ίδιο ισχύει και όταν εμείς έχουμε καλέσει κόσμο στο σπίτι για φαγητό…)
- Πίνουμε με σύνεση! Ένα ποτό μπορεί να έχει τις θερμίδες ενός μικρού σνακ.
- Δίνουμε προσοχή σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία. Αν και το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών, το γέλιο, η ευθυμία, οι όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα είναι εξίσου σημαντικά.Η δυσφορία από λίγο παραπάνω φαγητό ή ποτό μπορεί να μας στερήσει ακριβώς αυτά που θέλουμε να απολαύσουμε!
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
